Kicsi bölcsesség

"Egy régi korszak lezárul, egy újabb megnyílik, a régi és az új között a különbség annyi, hogy az utóbbi magában hordozza az előtte való emlékét, s sosem felejti azt"

2007. november 29., csütörtök

naggyon érdekes dolog ez a has.
meg az agyunknak az a része, amelyik a táplálék beszerzésért felelős.
Mert befogadják az ételt.amit nagyon helyesen is tesznek.

hiszen, az ennivaló rengeteg dologra jó.
az első, természetesen a FŐ pont..bááár, kinek mi:) de most vegyük akkor az általánost. azért eszünk eredetileg, h legyen üzemanyagunk, h ne robbanjon le a motor.
ilyenkor a legjobb bekebelezni azt a sok étket. mert nem csak hogy megtöltjük a bedőnket, hanem sok sok finomságot eltűntethetünk a szánkban. Pl. egy jóó sajtos, cipóban kiszolgált francia hagyma leves, utána meg egy igazi kacsa fogás...hmmm...isteni. főleg lilakáposztával. mondjuk ilyenkor igen vigyázni kell arra, h ne jussunk el abba az állapotba..h..öhm..egyszerűen csak DURR. személy szerint, én mindig próbálok figyelni, h ezt a fázist elkerüljem, mert tudom jól, h nem kellemes utána a lét, még egy jó darabig.
AZonban vannak olyan ételek, amikről tudjuk, h elfogyasztásukkal biztosan a kipukkadáshoz jutunk, azonban a kihagyásuk szóba sem jöhet. Ilyen a francia hagymaleves, szintén cipóban, majd főfogásként jércemell sajtmártásban krumplipürével, Nha kérem szépem, ez a világ egyik legfinomabb étele...vagyis, biztosan van egzotikusabb is, de hogy a Fogadó a hat testvérhez-ben mennyeien készítik el, az holt biztos. és ezt Csuri is tudja igazolni. Teljes egyetértésben van velem.
(mondjuk, igaz h az ebéd után olyankor minimum a házig vissza kellett sétálni, ami oké, csak két 2km ,de legalább segített vmennyire, h a sok sok sajt kicsit lemenjen. amúgy ez az étterem Dömin van..persze, hol máshol.)

Akkor a második, amikor azért eszünk, mert épp nincs jobb dolgunk. Általános tény, h ha az ember unatkozik, akkor csak tömi a pofikáját. Velem is volt ilyen..
és ha ez van, akkor emg örüljünk, ha épp nem 11kor jön ránk ez az érzelmi állapot, aminek következtében a konyhába veszük utunkat...mert, ügye teli hassal nem édes az álom.

A negyedik, amikor vmilyen érzelmi problémákkal küszködünk. A legszokványosabb, mikor a szerelmi csalódások, problémák okozta fájdalmak miatt ülünk a tv előtt, és csak habzsoljuk a csokoládét.
Én sose voltam ilyen.
Talán egyszer, mikor már annyira vágytam egy kis boldogságra. de a csoki akkor se segített, mert ügye nemigazán szeretem. (bár épp most tüntettem el egy ferrero rocher-t :P)

és akkor van az a fajta evési kényszer (jó, oké, van még ezernyi, de azért most mégsem egy ismeretterjesztő cikket írok az étkezési szokásokról

szóval, az utolsó, az, amikor csak eszünk, mert finom, és a finomség ízlelése közben rengeteg dolog az eszunkbe jut. Vagy új dolgok, vagy emlkékképek.
Ilyen például a Mama fősztje. így általánosítva.
Nálunk is van ilyen. Még pedig ez a Keresztmamám marhahúslevese. Amikor náluk vagyunk mindig ezt esszük. Az íze meghalad minden képzeletet. Már a kinézete sem a szokványos húsleveseké, de azlrt annyira nagy különbség nincsen.....addig, amig meg nem kóstolod. ahogy a szédba veszed a kanalat, először megérzed az ízeket,Óvatosan és lassan megrágod a zöldségekeket, vagy csak a puha húst, miközben csak behunyott szemmel figyelsz az ízlelő bimbóidra. Mikor lenyeled, melegítő hatását végig érzed a testedben. Nem csoda. Hiszen éjszakán át forrt a lassú tűzön.
Ez a leves az, amit sose fogunk megunni, és mikor csak meghalljuk elfogyaztásának a közeledtét, minden egyes tagja a családunknak izgalomba jön.

szóval különös dolog ez az étkezés. annyi fajtája van, és annyi közlési formája. kifejezhet szeretetet, törődést, odafigyelést, ápolást, vagy hivatalosabb dolgokat is.

mindenesetre én szeretek enni. mindenhogyan..

Nincsenek megjegyzések: