Kicsi bölcsesség

"Egy régi korszak lezárul, egy újabb megnyílik, a régi és az új között a különbség annyi, hogy az utóbbi magában hordozza az előtte való emlékét, s sosem felejti azt"

2014. január 31., péntek

Goda Krisztina rendezői órája

Ki mondja, hogy csak férfiak lehetnek sikeresek a filmiparban? Hogy ők sokkal strapabíróbbak, mikor huszonnégy órás forgatási időről van szó, és több száz fős stábot kell koordinálni?
Hát, Goda Krisztina biztos megváltoztatta ezeket a sztereotípiákat. A többek között Szabadság, Szerelem, vagy a Csak szex és más semmi című filmek híres rendezőnője tartott órát nekünk, rendezőtanoncoknak. Már az előadás előtt kaptunk egy e-mailt, hogy ne felejtsük el megnézni Woody Allen Annie Hallját, ha pedig már láttuk, akkor is feltétlenül frissítsük az élményeinket. Bevallom, nem erősségem a házi feladatok végrehajtása, de éreztem, hogy most nem lehet majd félrebeszélni. 


Igazam volt. Az óra első kérdéseként el is hangzott a mondat: ügye megnéztük a kért filmet, mire én büszkén bólogattam. Azonban még mielőtt rátértünk volna a tartalmára, Goda Krisztina alaposan elmagyarázta, hogy mik is egy rendező feladatai a filmkészítés kapujában. A tanagyag megértéséhez power pointos prezentáción keresztül mutatta be a fontos pontokat. Hogyan válasszunk forgatókönyvet a saját, a közönség és a pénzügy szempontjából. Hogyan fogjunk neki a castingnak, miért is fontos, hogy már a színészek között is létrejöjjön az a bizonyos kémia. Miképp állítsunk össze egy, a google-ről begyűjtött képlistát, ami a helyszínválasztásnál nyújt majd segítséget a stábnak. Goda Krisztina határozottan, minden részletet alapjában kidolgozva segített teljesebb képet kapnunk a rendező mibenlétéről. Goda Krisztina nem akart megtéveszteni senkit sem. Őszintén elmondta, hogy az a rendező már sikeresnek mondható, aki három-, négyévente egész estés filmet készíthet. Emellett pedig a reklámipar és a sorozatgyártás segít a filmeseknek kifizetni a számlákat.

 Az óra második felében nagyító alá vettük Woody Allen alkotását a dramaturgia, a helyszín választása és a jelenet célja szempontjából. A hatékonyabb tanulás érdekében a kiválasztott jeleneteket újranéztük, melyeket szóban az előbbiek alapján elemeztünk. Izgalmas, és hatékony óra volt, sokat tanultam belőle. Kíváncsian várom a következő találkozást a rendezőnővel.

Nincsenek megjegyzések: